a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

3 tips om de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren » Bouwwereld.nl

Louise de Graaf



Veiligheid op de bouwplaats is een van de meest over het hoofd geziene zaken tijdens een bouwproject. Op de meeste werkplekken zijn ongelukken vervelend voor de werknemer en een hoofdpijn voor HR, omdat je dan mogelijk een arbodienst via HR Navigator moet inschakelen. Op bouwplaatsen kunnen ongelukken echter levensbedreigend zijn. Met elk nieuw verhaal over milieurampen, explosies en opgesloten arbeiders worden bouwplaatsen steeds minder aantrekkelijk — zelfs als de bevolking groeit en de vraag naar nieuwe, gemoderniseerde structuren toeneemt. Toch kun je de veiligheid op de bouwplaats verbeteren en waarborgen. Gebruik hiervoor de volgende tips. 

1. Training

    Hoewel de meeste vaardigheden van een bouwvakker op de werkvloer kunnen worden geleerd, is veiligheid een vaardigheid die het beste kan worden geleerd voordat er met het werk de bouwplaats wordt betreden. Diverse organisaties publiceren een aantal hulpmiddelen om bedrijven te helpen hun nieuwe arbeiders te trainen in standaard veiligheids- en beveiligingspraktijken, waaronder brochures, werkbladen, trainingsvideo’s en zelfs trainingsmogelijkheden op locatie. Van ervaren werknemers wordt verwacht dat ze hun kennis van standaardveiligheid opfrissen door het hele jaar door regelmatig trainingssessies bij te wonen. 

    2. Bewustzijn

    Voordat een werknemer — ongeacht zijn of haar rol of ervaringsniveau — een bouwplaats betreedt, moet hij of zij zich volledig bewust zijn van de mogelijke gevaren. Onwetende werknemers vormen misschien wel het grootste gevaar in elke sector, omdat hun onbewuste fouten iedereen in gevaar brengen. Begrip van de gevaren die op de loer liggen en een voortdurende staat van alertheid behouden, is misschien wel de beste manier om ongelukken te voorkomen. Iedereen die een bouwplaats betreedt, moet zich bewust zijn van de risico’s die aan de baan zijn verbonden en hoe deze te voorkomen met zijn of haar kennis van veiligheid op de bouwplaats.

    3. Communicatie

    Ongelukken gebeuren vaker als werknemers niet zeker weten wat ze kunnen verwachten. Directe bespreking  van de doelen en activiteiten van de dag zal verrassingen die lichamelijk letsel kunnen veroorzaken, verminderen. Bouwbedrijven doen er verstandig aan om werknemers uit te rusten met apparaten, zoals smartphones, portofoons of headsets, die snelle en efficiënte communicatie tussen teamleden mogelijk maken. Zonder goede communicatie tussen iedereen op de bouwplaats, weten werknemers niet wat ze kunnen verwachten. Duidelijke en beknopte communicatie met iedereen zorgt er niet alleen voor dat het project sneller verloopt, maar helpt ook om iedereen op de hoogte te houden. 

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.



Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie