a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

8 interessante kennissessies op vakbeurs Renovatie & Transformatie » Bouwwereld.nl

Louise de Graaf


Constructieve veiligheid van bestaand vastgoed, de meerwaarde van circulaire gevelrenovatie, bouwfysische risico’s bij verduurzaming en het belang van correcte geluidsisolatie… Deze en andere onderwerpen komen ter sprake tijdens de kennissessies op vakbeurs Renovatie & Transformatie (14 t/m 16 mei, Brabanthallen). In dit overzicht tippen we acht interessante sessies!

#1 Constructieve veiligheid bestaand vastgoed

Dinsdag 14 mei, 12:30-13:00 uur, Praktijktheater Renoveren

Regelmatig zijn (woon)gebouwen uit de twintigste eeuw in het nieuws geweest vanwege constructieve problemen, zoals ingestorte balkons, loskomende gevels en zakkende funderingen. Dergelijke problemen komen echter ook steeds vaker voor bij de nieuwe generatie gebouwen, waarbij huidige omstandigheden als het extreem lage grondwaterpeil en droge zomers de problematiek verergeren. 

Om deze problemen te voorkomen, is het noodzakelijk dat gebouweigenaren regelmatig onderzoek (laten) verrichten naar de constructieve staat van hun gebouw(en). Maar waar bestaat een dergelijk onderzoek uit? In deze presentatie krijg je inzicht in de oorzaken van de problematiek die kan voorkomen bij gebouwen, onderzoeksmogelijkheden en hersteltechnieken voor veelvoorkomende problemen. 

#2 Factor 10-renovatie VVE-appartementen: Met 90% energiebesparing klaar voor de toekomst én betaalbaar

Dinsdag 14 mei, 14:30-15:30 uur, Podium Renovatie & Transformatie

Renoveren van appartementsgebouwen is gedoe en kost geld. Maar als je het goed aanpakt, levert het ook geld op door besparing op energiekosten en onderhoud. Door de lat hoog te leggen blijven de kosten voor de bewoners na renovatie laag. De ingrediënten zijn een integraal proces met gebouwprestatiegarantie en langlopende gebouwgebonden leningen. 

Stichting WNR en KERN zijn als Nederlandse partners in het EU-project Condoreno betrokken om de ervaringen met Nederlandse projecten te delen en de integrale renovatieaanpak verder te brengen. Hierbij ligt de focus niet alleen op betaalbaarheid maar juist ook op comfort een gezond binnenklimaat minimaal onderhoud.

#3 Uitreiking Duurzame Innovatie Award Renovatie & Transformatie 2024

Dinsdag 14 mei, 15:45-16:30 uur, Podium Renovatie & Transformatie

54eventsorganisator van de vakbeurs Renovatie & Transformatie, is op zoek gegaan naar de beste innovatie ter verbetering van bestaand vastgoed. De jury kiest uit alle inzendingen een winnaar en zal deze bekendmaken op het hoofdpodium. De feestelijke uitreiking van de Duurzame Innovatie Award wordt ingeleid door Thijs Huijsmans, programmamanager duurzaamheid bij Heijmans, die zijn visie deelt op innovatie en de rol van duurzaamheid daarin. 

#4 Welke invloed heeft AI binnen nu en 3 jaar in de bouw, renovatie en transformatie sector?

Woensdag 15 mei, 13:00-13:45 uur, Podium Renovatie & Transformatie

Wat wordt de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) in de bouwsector? Wie het weet mag het zeggen. Inmiddels begint zich wel duidelijk af te tekenen wat de eerste toepassingen worden waar Generatieve AI of AI-taalmodellen zich zullen bewijzen in de wereld van ontwerp, bouw, techniek en onderhoud. En niet onbelangrijk: welke maatschappelijke- en businessopgaven het helpt op te lossen, zoals productiviteitsverhoging en veiligheid op de bouwplaats.

#5 Meerwaarde met circulaire gevelrenovatie: ongekende kansen in metalen gevels

Woensdag 15 mei, 14:00-16:00 uur, Podium Renovatie & Transformatie

Henk Zoontjens, directeur van de VMRG, de brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw, gaat als talkshowhost het gesprek aan over hoe circulariteit de hoofdrol kan spelen in gevelrenovatie. Wat is daarbij de meerwaarde van metalen ramen, deuren en vliesgevels? Hoe circulair zijn die eigenlijk? En geven ze een gebouw ook meerwaarde? 

#6 Match circulaire visie Rijksvastgoedbedrijf en Circospin

Donderdag 16 mei, 11:30-12:30 uur, Podium Renovatie & Transformatie

De beschikbaarheid van grondstoffen is niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast gaat het winnen, verwerken en gebruiken van grondstoffen gepaard met een enorme milieulast. Ook bij het beheer van vastgoed is dit een belangrijk thema. 

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zich ten doel gesteld om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken en de Rijkskantoren circulair te beheren. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft om die reden de R-strategieën ontwikkeld. Tijdens deze sessie gaat het Rijksvastgoedbedrijf graag het gesprek aan over één van die R-strategieën: het verlengen van de levensduur (Repair, Refurbish en Remanufacture). Dit is relevant voor de partijen die het onderhoud verzorgen aan het vastgoed van het Rijksvastgoedbedrijf.

#7 Bouwfysische risico’s bij verduurzaming van gevels

Donderdag 16 mei, 12:30-13:00 uur, Praktijktheater Renoveren

Verduurzaming van bestaand vastgoed, en in het bijzonder de gebouwschil, is aan de orde van de dag. Bij verduurzaming van bestaand vastgoed wordt vooral uitgegaan van het effect op de energieprestatie. Bij een goede voorbereiding op een voorgenomen verduurzaming moet echter ook de technische haalbaarheid in ogenschouw worden genomen. Zijn de voorgestelde maatregelen praktisch uitvoerbaar en zijn er wellicht nadelige bouwfysische neveneffecten te verwachten, zoals condensatie, schimmelvorming of gezondheidsklachten? In deze presentatie krijg je meer inzicht in technische en bouwfysische aspecten om verduurzaming voor zowel de gebouweigenaar als de gebruiker te laten slagen. 

#8 Geluidsbeheersing en goede akoestiek dragen bij aan een gezondere woon-, werk- en leefomgeving

Donderdag 16 mei, 14:45-15:15 uur, Praktijktheater Renoveren

Het voorkomen van geluidsoverlast na de transformatie en renovatie van bestaande gebouwen is een vaak onderschat risico dat te vermijden is door gebruik te maken van geluidsisolerende systemen. In deze kennissessie word je bijgepraat over de juiste toepassing van geluidsisolatie binnen bouwprojecten waarbij bestaande lichte bouwconstructies versterkers zijn van de overdracht van lucht- en contactgeluid.

Bekijk hier het volledige kennisprogramma van vakbeurs Renovatie & Transformatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie