a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

Contactgroep Digitalisering zet vervolgstap in de digitale verkenning

Louise de GraafOp 12 oktober kwamen we voor de tweede keer bij elkaar met de contactgroep digitalisering voor de afdeling Limburg en Oost-Brabant. Centraal thema van deze ochtend: de softe implementatie.

You have been hacked

Het is oktober, wereldwijd uitgeroepen tot Cybersecurity Awareness Month. Dennis Mollet, beleidsadviseur digitalisering bij Bouwend Nederland, belichtte nogmaals de urgentie van de bewustwording rondom online veiligheid, de digitale criminaliteit neemt explosief toe. Het blijkt helaas nog dagelijkse praktijk dat zelfs een doorgewinterde ICT’er om de tuin wordt geleid met inmiddels zeer professionele ‘hengel’ mails die nauwelijks meer van echt zijn te onderscheiden. Dikwijls met grote economische schade of zelfs faillissement tot gevolg.
Des te meer reden om digitale veiligheid hoog op de agenda te houden en de aandacht voor dit thema niet te laten verslappen. Een mooie tool hierbij is het platform Samen Digitaal Veilig.

Software Stress

Niet alleen cyberveiligheid houdt de gemoederen bezig maar ook de vraag: wat is het beste systeem voor mijn bedrijf, hoe maak ik de juiste keuze uit het grote aanbod en hoe stem ik dit af op mijn werkprocessen en personeel. Naast een overzicht van bouwsoftware dat we op de website van Bouwend Nederland hebben gepubliceerd, werd een idee van West Brabant enthousiast ontvangen. Middels een stamkaart brengen de deelnemers hun bedrijfsprofiel en persoonlijke ervaringen met bepaalde software in kaart zodat er onderling kan worden vergeleken en te rade gegaan.

Cultuuromslag; hoe implementeer ik een nieuw systeem

Duncan van ’t Hof van Janssen de Jong stak een bevlogen betoog af over hun proces m.b.t. de introductie en implementatie van een nieuw software systeem. Waar liepen ze tegenaan, hoe creëer je draagvlak en welke boodschap overtuigt de tegenstander. Een korte check in de zaal bevestigde: de meeste mensen houden niet van verandering. Ook vergrijzing in de bouw en de ‘ouderwetse bouwvakker’ die vertrouwd is met het papieren urenbriefje vragen een gerichte aanpak. Duncans’ tips: verwijder obstakels, raak de juiste emotie, borg de verandering en blijf deze meten.

Digi-vaardigheid in de praktijk

De groep deelde hun actuele situatie op het gebied van implementatie en gebruik van software. Belangrijk is ook de opleidingsbedrijven te informeren over de benodigde basiskennis en vaardigheden van leerlingen zodat deze in ieder geval rechtstreeks kunnen integreren in de bouwsector, aldus een deelnemer vanuit Bouwmensen. “Zorg dat ze bijvoorbeeld Wkb-audits kunnen vastleggen of laat ze een portfolio in STA opstellen.”

Volgende bijeenkomst

Op 20 februari 2024 zal de volgende bijeenkomst van deze contactgroep plaatsvinden. Wil jij graag up-to-date blijven en je ervaringen delen met andere leden? Noteer dan alvast deze datum! Wij zullen wederom zorgen voor een actueel thema en/of spreker. Voor specifieke vragen kun je tussentijds terecht bij Dennis Mollet.Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie