a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

Digitalisering is niet meer weg te denken uit de bouw

Louise de Graaf



BouwAcademie Amsterdam organiseerde dinsdag 10 oktober de fascinerende Verslag verdiepingsbijeenkomst Parametrisch Ontwerpen voor een groep zeer geïnteresseerde studenten. Goed ingevoerde sprekers schetsten de bouwers van morgen tal van verrassende mogelijkheden die deze ontwerpmethode biedt.

Digitale ontwikkelingen in de bouw gaan in een razend tempo. 3D BIM-modellen zijn inmiddels bijna ingeburgerd, Virtual Reality klopt aan de deur en op verschillende plekken in de sector zie je dat ook parametrisch ontwerpen al wordt toegepast. Bij parametrisch ontwerpen wordt het ontwerp van bijvoorbeeld een gebouw of een gebouwdeel gemaakt aan de hand van een aantal variabelen en een algoritme. Door algoritme of variabelen te veranderen, kun je zo’n ontwerp vervolgens heel snel aanpassen. Wat dat allemaal voor mogelijkheden biedt, werd dinsdag 10 oktober tijdens de verdiepingsbijeenkomst parametrisch ontwerpen uitgelegd. Organisator BouwAcademie had hiervoor Thoby Würdemann en Chennyson Look van BAM Wonen en Jeroen Coenders van Packhunt uitgenodigd. Ze wisten hun publiek, zo’n dertig studenten, van begin tot eind te boeien. 

Verrassende verdienmodellen

Coenders liet bijvoorbeeld zien hoe je met speciale software een betonwapening tekent. Hij legde ook uit hoe je met deze manier van werken niet alleen een enorme efficiencyslag kunt slaan doordat je het model duizenden keren kunt hergebruiken, maar dat er ook heel nieuwe verdienmodellen mee zijn te genereren. Je kunt je bijvoorbeeld toeleggen op de productie van dit soort digitale modellen. Als voorbeeld noemde hij de Aanbouwexpert, voormalig timmermannen die het tekenen en verkopen van die modellen aan hun bedrijfsvoering hebben toegevoegd. Lonende business omdat je met parametrisch ontwerpen door enkele simpele wijzigingen in korte tijd een nieuw ontwerp hebt gemaakt.

Standaard maar steeds net een beetje anders

Thoby Würdemann en Chennyson Look, twee young professionals van BAM Wonen, legden uit hoe zij dat bij hun werkgever toepassen in conceptueel bouwen. De gedachte achter dat conceptueel bouwen is dat je faalkosten aanzienlijk kan terugdringen en de bouwsnelheid kan verhogen wanneer je huizen bouwt die al vaker zijn gebouwd. Uiteraard willen opdrachtgevers geen standaard woning, maar door parametrisch ontwerpen kan BAM Wonen snel en eenvoudig volgens het 80/20 principe conceptwoningen op detail aanpassen. Würdemann en Look legden uit dat bij BAM Wonen werkvoorbereiders worden getraind in dit parametrisch modelleren. 

Investeren in de toekomst

Voor veel bouwbedrijven zal dit soort ontwikkelingen misschien te snel en te ver gaan. Feit is echter wel dat studenten ze nu meekrijgen tijdens hun studie en er in opgeleid worden. Zeker in een tijd waarin personeel niet voor het oprapen ligt, wil je een aantrekkelijke werkgever zijn voor de werknemers van morgen. Het is dan ook zinvol om na te denken over hoe digitale ontwikkelingen én jonge werknemers die er mee kunnen werken, je bedrijf verder kunnen helpen. Noteer daarom in je agenda dat je 7 november naar de 3D Makers Zone in Haarlem komt. Daar praten we dan op de bijeenkomst ‘Generatie Z op de werkvloer’ met die generatie Z, ook wel de ‘digital natives’ genoemd, over hoe zij deze kennis meenemen in onze bedrijven en hoe wij die kunnen ontsluiten.



Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie