Energievraag in de bouw neemt toe: biedt een batterij de oplossing?

Louise de Graaf



Ook op bouwplaatsen wordt om steeds meer elektriciteit gevraagd. Energieleverancier Vattenfall merkt dat ook en levert met partner Greenbattery een groene batterij. Zo kan het elektrisch materieel op de bouwplaats worden opgeladen. Welke uitdagingen liggen er nog meer op dit gebied en welke laadoplossingen kunnen energieleveranciers bieden?

Bij een elektriciteitsleverancier draait het niet alleen om het opwekken van energie, maar ook (en misschien nog wel meer) om de klantvraag die erachter zit. Boudewijn Tjeertes van Vattenfall legt uit: “Bij een batterij kijk je naar puur technische zaken: hoe houd je de frequentie stabiel, wat is de verhouding tussen spanning en balans en is het systeem wel in balans? Zinvol, maar interessanter voor mij is de puzzel van verduurzaming. Die zakelijke klant de stap te laten zetten naar een duurzame bedrijfsvoering en de samenwerking met partners als GreenBattery, die daarin een rol spelen: dat is boeiend”.

Duurzaamheid steeds belangrijker in aanbestedingen

Aan die duurzame bedrijfsvoering ontkomt geen opdrachtnemer meer, want verduurzamingseisen zijn zo langzamerhand onderdeel van elke aanbesteding. Eén van Tjeertes’ rollen is het meedenken met de opdrachtnemer in het voldoen aan deze vraag. “Dan gaan wij de omgeving van de bouwplaats inventariseren op laadcapaciteit: laadpalen, private stroomaansluitingen. Als het een groot project betreft, bijvoorbeeld een wegafsluiting, dan wordt er ook weleens een installatie buiten bedrijf gesteld. Daar springen wij dan weer op in door te kijken of we daar ook energie vandaan kunnen halen. Bij ‘hardcore’ zero-emissie eisen gaan we voor elektrisch, wellicht met een tussenstap van een deeltje HVO-dieselinzet. Hierbij kijken we natuurlijk ook naar de kosten: zo vormen we een plaatje van de mogelijkheden.”

GreenBattery

Volgens Tjeertes zijn deze talrijker dan ze vaak worden voorgesteld. “Er doen ongelooflijk veel spookverhalen de ronde. Er is te weinig capaciteit, het duurt te lang, het is te duur. Allemaal zaken die te ondervangen zijn. Iedere gebruiker van elektrisch materieel die ik spreek, is enthousiast. Het gaat erom dat je goed geïnformeerd bent.”

Toegankelijk voor mkb’ers?

De transitie naar elektrische machines is wat Tjeertes betreft ook toegankelijk voor de mkb’er. “Heel veel van die machines hebben standaardstekkers. De gemiddelde mkb’er heeft voor het opladen van bijvoorbeeld een grote GreenBattery al een geschikte kleine 250 kW stroomaansluiting in zijn loods. Hij haalt zijn productie er gedurende de werkdag uit, ’s nachts laadt de machine op en de volgende dag staat hij klaar.” Ook op de bouwplaats is opladen weinig ingewikkeld. “Tijdens de schaft nog even bijladen en off you go.”

Hoewel er volgens Tjeertes dus minder beren op de weg zijn dan vaak gesuggereerd wordt, stapt men in de praktijk toch nog maar mondjesmaat over op elektrische machines. “Die terughoudendheid komt omdat de hele techniek nog in ontwikkeling is.” Toch is het volgens Tjeertes ook raadzaam om over te stappen op elektrisch als je kijkt naar de hele Total Cost of Ownership. “Dan maakt het echt niet uit of je bijvoorbeeld een Heijmans of BAM of een mkb’er bent: elektrisch is de toekomst en dat is de investering nu al waard. Als je de juiste subsidiestromen weet aan te boren, kun je zelfs goedkoper uit zijn.”

Kom naar de Bouwmachines Kennisdag op 7 december

Op donderdag 7 december wordt de Bouwmachines Kennisdag georganiseerd. Dit jaar staat het event in het teken van elektrificatie en nieuwe energietechnieken. De weg naar de emissievrije bouwplaats vergt namelijk andere laadinfra, nieuwe machines en het maken van bewuste keuzes. Daarnaast vragen locaties om aanpassingen van materieel. Leden van Bouwend Nederland kunnen voor een gereduceerd tarief van €45 een ticket kopen via deze link. Meld je snel aan, want het aantal plekken is beperkt.

Afbeelding via GreenBattery/Vattenfall



Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie