Bij ontwerp en realisatie van een gevel wordt steeds kritischer gekeken naar de geluidisolatie. “Het is vaker onderwerp van gesprek”, merkt Bart Hellings van Reynaers Aluminium. Dat geldt zowel voor de prestaties van systemen als voor custom made aluminium ramen, deuren, schuifsystemen en vliesgevels in geluidbelaste gebouwen.
Omdat ruimte schaars is en veel mensen centraal willen wonen, bouwen we steeds dichter op elkaar en op ‘lastige’ locaties, zoals langs snelwegen en het spoor. Ondertussen wordt de woonconsument kritischer en stelt die hoge eisen aan het comfort van een woning. “Daarbij gaat het dus niet alleen meer over wind- en waterdichtheid van een gevel, en dat bewegende delen gemakkelijk te openen zijn, maar ook over geluidwering”, zegt Joris Brusseleers, teamleider R&D-engineering van Reynaers Aluminium.
Gecertificeerde prestaties
“Opdrachtgevers zijn kritisch op prestaties en zitten er bovenop. Geluidisolatie is steeds vaker onderwerp van gesprek en frequent komt de vraag hoe goed onze systemen presteren”, merkt Bart Hellings van het projectteam architecten van Reynaers Aluminium. “Dat geeft ons de mogelijkheid om onze expertise over de bühne te brengen. Voor ons als systeemhuis zijn prestaties van de systemen – waaronder geluid – heel belangrijk. In het testcentrum in Duffel zijn we daar continu mee bezig. We kennen de geluidprestaties van de systemen en die zijn ook volledig gecertificeerd. We weten hoe we aan hogere eisen kunnen voldoen en werken steeds aan verdere ontwikkeling. Van invloed zijn onder meer het glas, de dichting en de gebruikte profielen. Wat je kiest, blijft natuurlijk altijd wel per project een gezamenlijke afweging van prestaties, eisen en kosten.”
Joris Brusseleers beaamt dat. “We merken weleens dat de discussie gaat over een verschil van 1 of 2 decibel in prestatie. Terwijl een verschil vanaf 3 decibel pas waarneembaar is. We kunnen altijd aan de eisen voldoen, maar we gaan vanuit onze expertise daar wel over in gesprek. Soms moet je voor die 1 of 2 decibel ineens zwaarder glas gaan toepassen dat bijvoorbeeld 20 procent duurder is. Wil je dat? Is het nodig? Eisen zijn niet altijd zwartwit. Vaak zitten er ook aannames achter, waar je met elkaar naar kunt kijken. We willen onze klanten daarin graag ondersteunen met onze akoestische kennis en berekeningstools.”
MasterLine SoftTone
Dat geldt voor de ‘standaard’ bouwprojecten, maar steeds vaker gaat het ook over bijzondere oplossingen voor zogenoemde dove gevels. Hellings: “Bij zwaar geluidbelaste gevels mogen er geen te openen delen worden toegepast. Je kunt dat oplossen met mechanische ventilatiesystemen of met elektronisch gestuurde systemen, maar bewoners willen toch graag zelf een raam open kunnen zetten. Dat is belangrijk voor hun comfort. Dat leidt vaak tot bijzondere, projectspecifieke oplossingen, maar we hebben er ook een gestandaardiseerd product voor ontwikkeld: de MasterLine SoftTone. Die geeft tot 10 dB reductie in open stand. Of dat voldoende is hangt af van de locatie. De SoftTone is onder meer toegepast in de woontoren Eurostaete in Eindhoven.”
De SoftTone is een zogenaamd POW, een parallel openend raam. Het te openen deel schuift recht naar buiten. Ook in open stand bevindt het raam zich dus vóór de gevelopening, terwijl rondom ventilatielucht vrijelijk naar binnen kan. De binnenzijde van het kozijn is geperforeerd en voorzien van geluidabsorberend materiaal.
Projectspecifieke oplossingen
“Voor dove gevels worden ook vaak custom made oplossingen gekozen. Je kunt een te openen raam achter een afschermend paneel plaatsen of je kunt kiezen voor een dubbele gevel met zogenaamde harbour windows. Met beide soorten oplossingen hebben we ervaring. Bij woontoren Haasje Over in Eindhoven is het te openen raam geplaatst achter een rooster dat lucht doorlaat maar geluid weert. Bij woontoren Lighthouse – ook in Eindhoven – heeft de gevelbouwer harbour windows toegepast.”
Harbour windows bestaan uit een dubbele constructie van draaikiepramen. In de buitenschil zit een draaikiepraam op standaard hoogte; in de binnenschil zit die onderin. Door beide ramen te openen komt frisse lucht binnen. Door de afwijkende plaatsing van de twee ramen maakt de lucht – en daarmee het geluid – een S-bocht. De ruimte tussen de binnen- en buitenschil is akoestisch dempend uitgevoerd.
Ontwerpaanpassingen
“Dergelijke oplossingen komen voort uit de wens van de architect voor de uitstraling van de gevel. Ze zouden uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van standaard producten, maar omdat de gevel belangrijk is voor de expressie heeft een architect vaak zijn eigen wensen en eisen. Dat leidt dan toch tot unieke oplossingen. Door onze ervaring en kennis en doordat we al veel getest hebben, kunnen we al in de ontwerpfase aangeven wat er kan en of een bepaalde oplossing zal gaan voldoen. Als we vroeg mee kunnen denken in dat proces, zijn soms nog ontwerpaanpassingen mogelijk”, zegt Hellings.
Als de keuze eenmaal gemaakt is, kan Reynaers Aluminium zorgen voor alle benodigde testen en rapporten, maar ook de aannemer en gevelbouwer helpen bij onder meer de maakbaarheid en betaalbaarheid. “We vinden het belangrijk om die meerwaarde te bieden en in alle fases van het bouwproces de betrokken partijen te ondersteunen”, besluit Hellings.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Reynaers Aluminium.