a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

Hoe maak je een schutting met hout & betonplaten? » Bouwwereld.nl

Louise de Graaf


De combinatie van een betonnen plaat met een houten bovenstuk is iets wat we steeds vaker terug zien komen in tuinen. Aangezien dat misschien niet een combinatie is die je als eerste zou bedenken, kunnen we ons voorstellen dat daar wat vragen over zijn! Om die reden hebben we dit artikel geschreven, dus lees vooral verder.

De keuze van de betonplaten

Bij het kiezen van de juiste betonplaten sta je voor enkele belangrijke beslissingen. Beslis eerst of je een volledig betonnen schutting wilt of een combinatie van hout en beton. Vervolgens kies je tussen losse planken of voorgefabriceerde houten schermen. Ook het type palen is een overweging: ga je voor houten of betonnen palen

Diversiteit in betonplaten

Het is essentieel dat je schutting aansluit bij de stijl van je tuin. Er is een breed assortiment aan betonplaten beschikbaar. Of je nu de voorkeur geeft aan gladde betonplaten, platen met een motief of platen met een structuurcoating, de keuze is ruim. Voor wie twijfelt is het aan te raden de verschillende opties persoonlijk te bekijken.

Gladde standaard betonplaten

Deze platen zijn populair voor het creëren van standaard schuttingen. Ze zijn recht en eenvoudig en komen in diverse afmetingen. Je kunt ze zowel voor tuin- als geluidsschermen gebruiken.

Betonplaten met motief

Wil je een decoratief element toevoegen aan je tuin, overweeg dan betonplaten met een motief. Er zijn opties zoals een rotsmotief, dat de illusie van natuursteen creëert, en een houtmotief, dat de textuur van hout nabootst. Beide opties verlengen de levensduur van de schutting en voegen een natuurlijke en robuuste look toe aan je tuin.

Betonplaten met structuurcoating

Voor een gladde en matte afwerking zijn betonplaten met structuurcoating een uitstekende keuze. Deze coating is beschikbaar in diverse kleuren en biedt extra bescherming tegen vuil en weersinvloeden. Het resultaat is een strakke en stoere uitstraling van je hout-betonschutting.

Betonplaten met ingebouwde sleuf

Een praktische keuze zijn betonplaten met een ingebouwde sleuf, wat de installatie van je schutting vereenvoudigt. Met deze gleuf aan de bovenzijde van de platen kun je houten planken gemakkelijk inschuiven, wat zorgt voor een stevige basis. Hierdoor combineer je het natuurlijke uiterlijk van hout met de duurzaamheid en stabiliteit van beton.

Schutting maken met betonplaten

Hoe ga je te werk om een schutting met betonplaten te bouwen Je hebt diverse materialen en gereedschappen nodig om de perfecte schutting op te zetten. Je kunt ervoor kiezen om dit project zelf aan te pakken of het door een professional te laten uitvoeren.

Voorbereiding

Begin met het nauwkeurig bepalen van de plaats waar de schutting moet komen. Gebruik piketten en touw om de posities van de betonpalen uit te zetten. Controleer ook of er geen ondergrondse hindernissen zijn zoals kabels of leidingen. Verifieer of je een bouwvergunning nodig hebt om problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen beschikbaar hebt, zodat je zonder onderbrekingen kunt werken aan je schutting.

Benodigdheden

Om een hout beton schutting te maken heb je verschillende dingen nodig. Betonpalen, verticale steunpunten van de schutting waar de betonplaten tussen worden geplaatst, zorg hierbij dat je in ieder geval om de twee meter een betonpaal neerzet, dan heb je een stevige constructie. Betonplaten, horizontale panelen die tussen de betonpalen worden geplaatst om de schutting te vormen. Hout, je kan kiezen voor losse planken of voor een schutting scherm wat kant en klaar is. Snelhardend beton of betonmortel, hiermee zet je de betonpalen in de grond, zodat de kans op verzakken zo klein mogelijk is. Waterpas, zodat je een rechte en stabiele schutting krijgt. Bevestigingsmateriaal, zoals montagesets, ankers of beugels. Verder is het verstandig om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen, want het werken met beton en gereedschap kan gevaarlijk zijn.

Betonpalen plaatsen

Graaf met een grondboor of graafmachine gaten voor de betonnen palen. Je kan de diameter en de diepte van de gaten bepalen aan de hand van de grootte van de palen en de hoogte van de schutting. De afstand tussen de palen wordt bepaald door de breedte van de betonplaten. Plaats de betonpalen in de gegraven gaten en controleer of ze loodrecht staan met behulp van de waterpas. Vervolgens vul je de gaten verder met snelhardend beton of betonmortel, let er op dat de palen niet verschuiven tijdens het uitharden.

Het bevestigen van de betonplaten kan op verschillende manieren, dit is afhankelijk van het type betonplaat en de constructie van de palen. Als de betonplaat gleuven heeft aan de zijkant, dan kan je ze direct op de palen schuiven. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er speciale beugels gebruikt worden om de betonplaten te bevestigen.

Afwerking

Als je helemaal klaar bent met je hout beton schutting, dan kun je ervoor kiezen om afdekplaten, sierlijsten of houten inzetstukken toe te voegen aan je schutting. Verder is het verstandig om de schutting jaarlijks schoon te maken, zodat je er lang van kan genieten. Het schoonmaken van de schutting kan met groene zeep, een zachte borstel en wat water. In deze video verteld Daphne er meer over. Mocht je nog graag een video-guide willen zien van het plaatsen van een hout-beton schutting, neem dan een kijkje op GaderoTV.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie