a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

Leerlingen beleven techniek tijdens het Techniekfestival Hoeksche Waard

Louise de GraafLeerlingen op jongere leeftijd laten ervaren hoe leuk en veelzijdig de techniek is. In de Hoeksche Waard weten ze hoe dat moet. Op 12 oktober organiseerde het Actief College voor het 3e jaar het Techniekfestival. Dit keer was aannemingsbedrijf P.&G. Hooghwerff b.v. de gastheer voor het event waar wel 535 leerlingen op afkwamen. Onze collega’s Danielle Brink en Lisa Jansen waren uitgenodigd om het van dichtbij mee te maken.

Verdeeld over drie loodsen en het buitenterrein stonden 22 betrokken bedrijven klaar. Ondersteund door middelbare scholieren van het Actief College, gaven zij elk workshops van 25 minuten aan groepjes leerlingen uit groep 8. Alle leerlingen deden vier workshops. Met een goed voorbereid draaiboek stonden Elise van Eeden van het Actief College, Angela van Zaalen van Kem Communicatie en Luuk Kamp van P.&G. Hooghwerff b.v., klaar om alle groepjes naar de juiste plek te leiden. Met trots liet Luuk zien wat er allemaal binnen het bedrijf gebeurt vandaag.

Het techniekfestival liet elke kant van techniek zien. Er was bijvoorbeeld een scheepsvaart interieurbouwbedrijf, een loodgieter, een Agro & Food bedrijf, een autoschadeherstelbedrijf en een schildersbedrijf. Elk met hun eigen workshop gericht op hun vakgebied. In de eerste hal stond onder andere Bouwmensen Zuid Holland Zuid. De leerlingen mochten daar aan de slag met ‘metselen’. Een houten skelet werd zo door de leerlingen om gebouwd tot een huis. In de workshop van P.&G. Hooghwerff b.v, maakten de leerlingen kennis met het vakmanschap van timmeren. De leerlingen gingen enthousiast aan de slag met het maken van vogelhuisjes.

Ook waren er meerdere elektrotechniek bedrijven aanwezig. Waaronder A & B Elektrotechniek die met de leerlingen een windmolen maquette maakte die draait op zonne-energie. Met een lamp demonstreerden de leerlingen van het Actief College dat het zonnepaneel echt werkt. De groep 8’ers kregen naast hun windmolen allemaal een tasje met daarin o.a. een comic over een duurzaam huis.

Buiten op het terrein stond infrabouwbedrijf Kuipers Infra. Tijdens hun workshop konden de leerlingen ervaren hoe het is om machinist te zijn. In een zandbak oefenden zij met de kleine graafmachines. Maar eerst leerden de leerlingen meer over het rioleringssysteem, door de diameter van verschillende pijpen op te meten en in de juiste volgorde te leggen. Ook de ouders die aanwezig waren om de groepjes leerlingen te begeleiden waren enthousiast en keken hun ogen uit.

Er is veel animo voor het festival vanuit de basisscholen uit de Hoeksche Waard. De afgelopen twee jaar waren er 400 leerlingen en 16 deelnemende bedrijven. Dit jaar is dat gegroeid naar 535 leerlingen en 22 deelnemende bedrijven. Dat het festival een succes is, blijkt ook uit de groei van de leerlingen van het Actief College. Zij bieden de technische profielen Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Mobiliteit & Transport (M&T) en Produceren, Instaleren & Energie (PIE) aan.

Het Techniekfestival Hoeksche Waard wordt mede mogelijk gemaakt door Sterk Techniek Onderwijs (STO) gelden. In de STO-regio’s wordt de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven gestimuleerd. Het Techniekfestival is een mooi voorbeeld van hoe deze samenwerking leerlingen kennis laat maken met de verschillende werelden van techniek. Zo maken we samen meer jongeren geïnteresseerd voor technische opleidingen en beroepen. Benieuwd hoe jouw bedrijf kan samenwerken met STO in jouw regio? Of wil jij op een andere manier betrokken zijn bij het onderwijs? Kijk dan op de site Sterk Techniekonderwijs of neem contact op met Lisa Jansen, adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt.Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie