a href="https://tc.tradetracker.net/?c=27&m=120&a=466537&r=&u=" target="_blank" rel="sponsored nofollow">

Net verschenen: Bouwwereld #05 » Bouwwereld.nl

Louise de Graaf



De nieuwe Bouwwereld is uit! Het papieren magazine valt deze week op de mat, maar het digitale magazine kun je nu al lezen. In het magazine vind je projecten, bouwschades, interviews, columns, kennisartikelen en meer. Hieronder een greep uit de inhoud

Project: Staal-betonconstructie voorkomt dat woontoren door fietskelder heen ponst

Hoe ontwerp je een woongebouw met twee 90 meter hoge torens bovenop een ondergrondse fietsenstalling, zonder dat het ontwerp van de stalling zelf bekend is? Voor die uitdaging stond het bouwteam van KJ Den Haag. Bijkomende complicatie: precies onder een van de torens moet een funderingsvrije oppervlakte van 14,4 meter breed overspannen worden. Het constructieve ontwerp is er een met grote gevolgen voor het architectonische ontwerp, de bouwmethodiek en -logistiek. Een huzarenstukje in de maak in de binnenstad van Den Haag.

Akoestische bouwfout: Geluidlekken bij aansluiting vloer-wand in prefab beton

Prefab is een grote trend in de bouw. Losse bouwelementen worden in de fabriek of op de bouwplaats aan elkaar gekoppeld. Om geluidlekken te voorkomen moeten deze aansluitingen wel op de juiste manier worden uitgevoerd. Hier ging het mis.

Kan je een gevel met pv-panelen wel brandveilig maken?

Kan er met pv-panelen een brandveilige gevel gerealiseerd worden? En zo ja, hoe dan? Deze vraag dringt zich op nu de roep om (her)introductie van pv in de gevel steeds groter wordt.

Bouwwereld #05/2024

Drie cruciale gedragsregels voor bouwen met hout

Steeds vaker kiezen beleidsmakers en opdrachtgevers voor hout als bouwmateriaal, zonder dat ze begrijpen wat die keuze inhoudt. Daardoor bestaat de kans dat goede intenties uiteindelijk slecht uitpakken, met financiële en bouwtechnische schade als gevolg. Dit constateert René Klaassen van SHR Hout Research. In zijn optiek is het daarom essentieel dat partijen zich goed laten informeren over wat er in de houtwereld speelt. In dit artikel bespreekt hij drie gedragsregels voor het bouwen met hout.

Koploper: Ed Melet, associate lector circulair bouwen aan de Hogeschool van Amsterdam

Al 22 jaar is Ed Melet werkzaam aan de Hogeschool van Amsterdam, sinds een half jaar als associate lector circulair bouwen. Hij pleit voor een radicale herziening van de bouwsector. Welke uitdagingen en kansen ziet hij voor circulair bouwen, en waarom is het in zijn ogen noodzakelijk om de traditionele manier van bouwen los te laten?

Bouwschade: Gebrekkige detaillering van prefab betongevels leidt tot waterschade

Prefabriceren is een veelvuldig toegepaste methode. Dit geldt ook voor geïsoleerde prefab betonelementen in gevels. Prefab betonelementen worden niet op de bouwplaats, maar op een andere locatie zoals in een betonfabriek gemaakt. Deze manier van bouwen is met name populair bij binnenstedelijke projecten. Belangrijk is wel dat de detaillering goed is en dat de elementen demontabel zijn, om waterschade en herstelkosten te voorkomen.

CSRD: verplichte duurzame verslaggeving raakt niet alleen grote bedrijven

De Europese richtlijn duurzaamheidsverslaggeving (CSRD) dwingt grote bouwbedrijven tot vergaande transparantie over en inzicht in de eigen impact op het milieu. Dat biedt kansen, want met inzicht komt handelingsperspectief. Maar makkelijk gaat het niet worden; vooral het ophalen van data van onderaannemers wordt een uitdaging. Laetitia Nossek, programmamanager bij het Dutch Green Building Council, bracht tien grote bouwbedrijven bij elkaar om samen één keer goed het wiel uit te vinden.

Project: Toch geen twee pandjes aan de Markt in Den Bosch

Een onfortuinlijke interieurbouwer haalde tijdens werkzaamheden in 2016 een dragende balk weg, waardoor een historisch pand aan de Markt in Den Bosch volledig instortte. HP Architecten uit Rotterdam kreeg opdracht ‘het gat in de Markt’ opnieuw invulling te geven. Ogenschijnlijk staan er twee pandjes naast elkaar, maar de werkelijkheid is anders.

Overgangsregeling voor aangescherpte TOjuli

De aangescherpte TOjuli, die sinds begin juli van kracht is, krijgt een zachte landing. Tot 1 januari 2025 kunnen EP-adviseurs volstaan met een eenvoudige verklaring dat de aanwezige warmtepomp voldoende koelcapaciteit heeft om oververhitting te voorkomen.

Materiaalmeester: Het geheim van de koperslager

Bij binnenkomst in koperslagerij Julius Baller houdt eigenaar Sander Pronk me nog even aan de praat in de showroom, want zijn collega Julian van Witsen is op dat moment bezig met het patineren van enkele stukken. En dat procedé willen ze liever niet in de publiciteit. Pronk: “We hebben zo onze eigen technieken om het metaal een speciale uitstraling te geven. Dat is een soort beroepsgeheim, dat willen we bewaren.” Ze houden van het vak en het materiaal. “Het gepatineerde messing leeft en wordt steeds mooier door de gebruikssporen en slijtage.”

Bouwschade: Verborgen gevaar: parkeerdek verbergt corrosie aan de draagconstructie

Recente ongelukken met parkeergarages zijn aanleiding om deze objecten naukeuriger tegen het licht te houden. Deskundige adviesbureaus wordt vaak gevraagd om corrosie aan de stalen onderdelen van draagconstructies van parkeerdekken of -kelders te beoordelen. Zo ook bij een kantoorgebouw nabij Amsterdam.

De Crux: Zelfdragende Brick BENG-gevel bijna energieneutraal

Voor twee appartementencomplexen op het Erasmusveld in Den Haag heeft Workshop Architecten gekozen voor gevels met zelfdragende metselwerk buitenspouwbladen. Naast voordelen voor de gevelisolatie – de gebouwen zijn bijna energieneutraal – levert het ook een reductie van staal op. Het gelaagde metselwerk in traditionele verbanden van 1 tot 1,5 steens dikte maken de gevels robuust. En dat stralen ze ook uit.

Bouwwereld #05/2024

De Kraamkamer: SAM Panels is pionier in de transitie naar biobased bouwen

Panelen van gras, hennep, maïs, groente- en fruitafval, oud papier, stro, jute, olifantsgras, jeans en zelfs koemest. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze weten er bij SAM Panels in Venlo plaatmateriaal van te maken voor de bouw. Enkel door de toevoeging van water. Het stimuleren van biobased bouwen is de missie van John Smits, directeur van het bedrijf.`

Primeur in Artis-aquarium: zelfhelend beton

Het Artis-Aquarium wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Lekker van de zoutwateraquaria en uitdamping van het zoutwater hebben sinds 1882 een verwoestende uitwerking gehad op de baksteen- en betonconstructie in het gebouw. Om aantasting in de toekomst te voorkomen is een van drie zoutwateraquaria geconstrueerd met zelfhelend beton en een tweede met basaltwapening. Unieke innovatieve toepassingen in een publiek gebouw in Nederland.

En verder:

Column Nico Scholten

Column Vincent Ketting

Supergaaf: Niels Ponjee (Diederendirrix) over het Kunstmuseum in Den Haag

Mijn eerste: New Brooklyn

Mooi Gedaan

Gespot: MIX Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.



Website

Lees ook deze artikelen

Plaats een reactie